Πληροφορίες μάθε τη πόλη

info

Οδηγός Βρείτε ότι χρειάζεστε

kavalacity

Εκδηλώσεις ότι "παίζει" στη πόλη

evcal


Εκτύπωση

Τέμενος του Χαλίλ Μπέη

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(5 ψήφοι, μέση τιμή 4.00 από τα 5 αστέρια)

xalilmpei-kavalacity.netΤο τέμενος του Χαλίλ Μπέη (σήμερα γνωστό ως "Παλιά Μουσική") είναι το παλαιότερο "της οθωμανικής πόλης" και χρονολογείται περίπου στα μέσα του 6ου αιώνα (μεταξύ 1535 και 1565). Το τζαμί αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου συγκροτήματος κτιρίων, το οποίο περιελάμβανε και ένα ιεροδιδασκαλείο. Και αυτό, το οποίο αποκαλούνταν μεντρεσές σώζεται μέχρι και σήμερα.

Στο πλαίσιο εργασιών αναστήλωσης και διαμόρφωσης που διενεργεί στο τέμενος Χαλίλ Μπεή ο Δήμος Καβάλας, η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διεξάγει ανασκαφική έρευνα εντός του τεμένους και στον αύλειο χώρο του μεντρεσέ. Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στην αποκάλυψη του πρώτου χριστιανικού λατρευτικού κτίσματος της "εντός των τειχών" πόλης κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Αν οι ενδείξεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε προκύπτει και μια άλλη, διπλή δυνατότητα. Να ταυτιστεί το τζαμί με μια χριστιανική εκκλησία, για την οποία ελάχιστα γνωρίζουμε μέχρι τώρα ή να ανακαλυφθεί μία ευρύτερη εξελικτική πορεία ενός χριστιανικού χώρου λατρείας.

Αυτά τα δύο ενδεχόμενα αναφέρονται, επειδή, στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα η "Παλιά Μουσική" βρισκόταν, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα και την προφορική παράδοση, η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Το πιο πιθανό "σενάριο" σχετικά με την τύχη αυτού του χριστιανικού ναού είναι ότι αρχικά μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος και αργότερα στην ίδια θέση κτίστηκε το σωζόμενο τζαμί.

"Get the Flash Player" "to see this gallery."

Share

2009©Kavalacity.net