Εκτύπωση

Γιάννη μου το καντήλι σου 16

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Ταμπάκης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αλέξανδρος Ταμπάκης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(3 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

giannis-kantili

Ok, ξέχασα τα γενέθλιά σου. Πες μου τώρα ότι έμεινες έκπληκτος από την προβληματική μου μνήμη και θα εκπλαγώ εγώ με την σειρά μου. Και μετά μπορείς να εκπλαγείς με την έκπληξή μου να εκπλαγώ με την έκπληξή σου που ξέχασα τα γενέθλιά σου κ.ο.κ..

Όπως πάντα δεν θέλω να καταλήξω σε κάποιο βαθύτερο συμπέρασμα με το παραπάνω σχήμα. Με εκνευρίζει η  συνεχόμενη έκπληξή μας, που παίρνει  με τα χρόνια εθιμοτυπικό χαρακτήρα, κάτι σαν το αρνάκι το Πάσχα και  τον ψυχικά εξευτελιστικό χαρακτήρα  της χριστουγεννιάτικης υπερκατανάλωσης.

Αφορμή στάθηκε ένα  μήνυμα της Ιόλης. Με ρωτούσε η  θεραπαινίδα πιανίστρια γιατί δεν  γράφω κάτι σχετικό με τα τελευταία  γεγονότα. Εδώ θα κάνω μια προσωπική  εξομολόγηση (μπορείς να ακούς κάτι από Βάγκνερ παράλληλα, ώστε να αποκτήσει  το κείμενο την ιδιάζουσα βαρύτητα). Ως ερασιτέχνης λογοπλόκος εξιτάρομαι από το ασήμαντο και το ιδιαίτερο. Ως εκ τούτου δεν εμπνέομαι από τον πασσαμά (που λέμε και στο νησί) του κουιντέτου Λιάνη-Παυλόπουλου-Παπαδάκη-μιας του ΣΥΡΙΖΑ- και του κασίδη όχι το κεφάλι αλλά το χέρι (θα το έγραφα αρχαιοπρεπέστερα για να ταιριάζει με το ύφος του, αλλά θυμάσαι τις επιδόσεις μου στο άθλημα των αρχαιοελληνικών)

Το περιστατικό το εντάσσω στο γενικότερο πλαίσιο του θεατρικού των εθνοσωτήριων επικείμενων εκλογών. Από τη στιγμή που η πλειοψηφία των εχόντων δικαίωμα ψήφου  ακολουθεί τη λογική του μονοδρομιακού δυϊσμού, κάθε στοιχείο έκπληξης παύει να υφίσταται. Έχεις μόνο δύο επιλογές και πρέπει να επιλέξεις την μια. Έξοδο ή παραμονή στην ευρωζώνη. Ευρώ ή δραχμή. Ολυμπιακός Παναθηναϊκός, ξανθιές μελαχρινές, facebook-twitter και δεκάδες άλλα δίπολα που πολλαπλασιάζουν εικονικά τις επιλογές, εκμηδενίζοντας την ουσία του πράγματος. Που παραμένει η δημιουργία. Όταν όμως αντιμετωπίζεις τα πάντα σαν στρίψιμο νομίσματος με πιθανότητες 50-50 (το οποίο δεν αντέχεται παρεμπιπτόντως) εξαιρείς την περίπτωση της εναλλακτικής πρότασης.

Μην μπερδεύεσαι, φάμπρικα δουλεύει αυτό το σύστημα. Πατάει πάνω στο αρχέγονο δίπολο μάχης-απεμπλοκής. Το οποίο το κουβαλάς από τότε που  οι παππούδες σου αποτελούσαν  πιθανά γεύματα για άλλα ζωάκια, οπότε όταν έρχονταν αντιμέτωποι  με αυτά έπρεπε να επιλέξουν αν θα αμύνονταν ή αν θα δοκίμαζαν να το σκάσουν. (Light γεύμα ή fast food αν το δεις από την πλευρά του θηρευτή).

Για να ξαναγυρίσω στο θέμα μου (sic), δεν αποτελεί έκπληξη η προσπάθεια συσπείρωσης του εκλογικού σώματος με την χρήση βίας. Είναι μια τακτική που έχουν χρησιμοποιήσει και άλλες εκλογικές παρατάξεις. Το δυναμικό πρότυπο του ηγέτη νταβατζή (προστάτης στα Τουρκικά, κάτι έμαθα μια χρονιά μαθήματα), ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται με καμιά πειστικότατη μπουνιά, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Επίσης αρχέγονο το πρότυπο. Για να μην μας κλέψουν όλες τις μπανάνες μας οι άλλοι πίθηκοι βρίσκαμε ένα γορίλα, του δίναμε τις μισές και ξενοιάζαμε. Άλλαξε τώρα τις συμβολικές μπανάνες με τα όνειρα, τις τραπεζικές καταθέσεις, τις ελπίδες και τις επιλογές και βρες μόνος σου ποιοι είναι οι πίθηκοι και ποιοι οι γορίλες, για να κάνω και διαδραστικό το κείμενο. Εκτός και αν πιστεύεις στο εβραϊκό παραμύθι με τον πηλό και την ζωική εμφύσηση, κατατάσσοντας τον Δαρβίνο στους τσαρλατάνους.

Όπως και να έχει, το κόλπο  έπιασε και τα αποτελέσματά του τα βιώνεις καθημερινά φαντάζομαι. Από  την πλευρά μου έχω αναβαθμιστεί σε έγκυρο κριτή επί των ελληνικών  θεμάτων, μιας και κατέχω ελληνική ταυτότητα  στο νησί, διαπιστευτήριο εγκυρότητας  και αξιοπιστίας σε ότι έχει να κάνει με το ελληνικό γίγνεσθαι. Ξεπατικώνω το κόλπο του διάσημου Ποντίου  και περνιέμαι για ειδήμων, χωρίς  να κάνω τίποτα ουσιαστικό. Αν συνεχίσω με την ίδια επιτυχία, με βλέπω καθηγητή πανεπιστημίου.

Στρατηγικές χειραγώγησης είναι  και αυτές Γιάννη μου, αλλά φαντάζομαι θα έχεις διαβάσει το κείμενο του  Τσόμσκι, οπότε αχρείαστος σαν ναυαγοσώστης σε παιδική πισίνα θα σου είμαι. Αν μου έρθει καμιά ακόμη θα σου την γράψω, μην ανησυχείς. Ως τότε κάνε μου τη χάρη να φοβάσαι λιγότερο και να υποψιάζεσαι περισσότερο.

Κλείνοντας θα ήθελα να σε βάλω να ξαναδείς το επίμαχο βίντεο και να σου επιστήσω την προσοχή στη στιγμή που επεμβαίνει ο δημοσιογράφος. Προσπαθώντας να διατηρήσει το πνεύμα της αδέκαστης και μάχιμης δημοσιογραφίας, ρίχνει ένα βλεματάκι αν η κάμερα έπιασε το καλό του προφίλ την ώρα που προσπαθεί με όλο του το είναι να σώσει τα προσχήματα. Αυτά που χαθήκανε από τη στιγμή που αποφασίστηκε ποιοι θα ήταν οι καλεσμένοι σε εκείνο το πάνελ.

Share

2009©Kavalacity.net