Εκτύπωση

Δυσλιπιδαιμία: Προσέξτε την καρδιά σας

Συγγραφέας: Μαρία Κολτσακίδου.... Δημοσίευση στη κατηγορία Η Μαρία Κολτσακίδου γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

timthumbΔυσλιπιδαιμία σημαίνει η ύπαρξη στο αίμα σε κακή αναλογία, ουσιών που μοιάζουν με λίπη. Μια κοινή μορφή δυσλιπιδαιμίας είναι αυτό που συχνά ο κόσμος αναφέρει σαν «υψηλή χοληστερίνη». Οι γιατροί το ονομάζουν «υπερχοληστεριναιμία» ή «υπερλιπιδαιμία». Το «υπέρ» σαν πρόθεμα στις δύο αυτές λέξεις σημαίνει παραπάνω από το φυσιολογικό.

Η χοληστερίνη λοιπόν είναι λιπίδιο και δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε υψηλές τιμές στο αίμα. Λίγο πολύ όλοι έχετε ακούσει για την υψηλή χοληστερίνη στο αίμα, για την «καλή» ή την «κακή» χοληστερίνη και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές στην υγεία σας.

Ποια είναι η αιτία της δυσλιπιδαιμίας;

  • Η δυσλιπιδαιμία μπορεί να προέλθει από πολλά αίτια:
  • Μερικοί τύποι οφείλονται σε εντερικές, ηπατικές ή θυρεοειδικές διαταραχές που υπεισέρχονται στο φυσιολογικό σχηματισμό και τη διάσπαση των λιπιδίων.
  • Άλλοι τύποι είναι κληρονομικοί.
  • Άλλοι πάλι οφείλονται σε μη σωστή διατροφή ή σε μη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε φυσιολογική δίαιτα.

Τι ακριβώς είναι τα λιπίδια και τι κάνουν στην κυκλοφορία του αίματος;

Τα δύο κύρια λιπίδια που μας ενδιαφέρουν ονομάζονται τριγλυκερίδια και χοληστερόλη. Τα λίπη και τα έλαια των τροφών είναι τριγλυκερίδια.
Αυτά αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα σε ολόκληρο το σώμα, με σκοπό την παροχή ενέργειας σε ορισμένες καταστάσεις. Είναι γνωστό ότι το «λάδι και το νερό δεν αναμειγνύονται» και επειδή το αίμα είναι κυρίως νερό και αιμοσφαίρια, τα τριγλυκερίδια και τα άλλα λιπίδια πρέπει να μεταφερθούν μέσω των αιμοφόρων αγγείων αφού συνδεθούν με ειδικές πρωτείνες που είναι ευδιάλυτες στο νερό και ονομάζονται λιποπρωτείνες.

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που χρησιμεύει για την κατασκευή των κυττάρων και τον σχηματισμό ορμονών. Συντίθεται στο συκώτι, τα έντερα ενώ μια ποσότητα προσλαμβάνεται με τις τροφές. Όπως με τα τριγλυκερίδια, έτσι και με την χοληστερόλη απαιτούνται λιποπρωτείνες για την μεταφορά της μέσα στην κυκλοφορία του αίματος.

Όταν η χοληστερόλη μεταφέρεται από μόρια με χαμηλή πυκνότητα λιποπρωτεινών (LDL), ονομάζεται LDL χοληστερόλη ή όπως ίσως έχετε ακούσει να την ονομάζουν «κακή» χοληστερόλη επειδή όταν υπάρχει σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να εναποθέσει χοληστερόλη στα τοιχώματα των αρτηριών.

Οι εναποθέσεις αυτές είναι δυνατόν να βουλώσουν και να αποφράξουν τις αρτηρίες, ειδικά μάλιστα τις στεφανιαίες αρτηρίες (αρτηρίες της καρδιάς). Όταν η χοληστερόλη μεταφέρεται από μόρια με υψηλή πυκνότητα λιποπρωτεϊνών (HDL), ονομάζεται HDL χοληστερόλη και πιστεύεται ότι απομακρύνει την περίσσεια χοληστερόλη από τα κύτταρα καθώς την μεταφέρει πίσω στο ήπαρ (συκώτι) για να διασπαστεί και να αποβληθεί ή ξαναχρησιμοποιηθεί. Αυτές οι διεργασίες απομακρύνσεως από τα κύτταρα οδήγησαν πολλούς γιατρούς να ονομάσουν την HDL «καλή χοληστερόλη».

Η υπερλιπιδαιμία προκαλεί μια βλαπτική διεργασία, η οποία εκδηλώνεται σταδιακά. Το αποτέλεσμα της είναι οι στεφανιαίες αρτηρίες να βουλώνουν και να σκληραίνουν, οπότε γίνεται ολοένα και δυσκολότερο στο αίμα να περάσει μέσα από αυτές και να εφοδιάσει την καρδιά με επαρκές οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ώστε να συνεχίσει να εργάζεται «πλήρει δυνάμει».

Πώς θα ξέρω αν έχω δυσλιπιδαιμία;

Οι δυσλιπιδαιμίες συνήθως δεν έχουν εμφανή συμπτώματα, μπορούν όμως να εντοπισθούν άμεσα με εξέταση στο αίμα.
Οι εξετάσεις αυτές του αίματος μετρούν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της LDL και της HDL χοληστερόλης στο αίμα.

Τί μπορώ να κάνω για την Δυσλιπιδαιμία;

Οι κίνδυνοι καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου δεν θα φύγουν από μόνοι τους. Γιʼ αυτό ο γιατρός με τη βοήθεια διαιτολόγου πρέπει να σας βάλει σε ένα ειδικό πρόγραμμα διαίτης, ασκήσεως, μειώσεως βάρους και αν κρίνει ότι είναι αναγκαίο να συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή με στόχο τον έλεγχο και την θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας.

Πως να βελτιώσω την διατροφή μου;

Σας είναι δύσκολο να το πιστέψετε. Όμως πραγματικά μπορείτε να κάνετε μια δίαιτα με χαμηλά λίπη, και να την απολαμβάνετε.
Οι τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε είναι πολλές, νόστιμες, και το ότι αποφασίσατε να προσέχετε την υγείας, να φροντίζετε τον οργανισμό σας νομίζω ότι σας δημιουργεί μια ευχάριστη ψυχική διάθεση

Να τρώτε

ΚΡΕΑΤΑ: Διαλέγετε άπαχα κρέατα (κοτόπουλο και γαλοπούλα) χωρίς το δέρμα, άπαχο μοσχάρι και άπαχα κομμάτια βοδινού. Βεβαιωθείτε ότι βγάλατε όλο το ορατό λίπος από το κρέας πριν από το μαγείρεμα και το δέρμα από τα πουλερικά.

ΨΑΡΙΑ: Φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια, κονσέρβες ψαριών σε νερό, οστρακοειδή 1-2 φορές το μήνα. Το κρέας και τα ψάρια να ψήνονται στη σχάρα ή στο φούρνο.

ΑΥΓΑ: Τρώτε ασπράδι αυγού ελεύθερα. Περιορίσατε την κατανάλωση κρόκων αυγών 4 το πολύ την εβδομάδα υπολογίζοντας και αυτούς που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα.

ΦΡΟΥΤΑ: Τρώτε φρέσκα φρούτα τουλάχιστον 3 φορές τη μέρα. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε τουλάχιστον 1 εσπεριδοειδές την ημέρα.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Τα περισσότερα λαχανικά επιτρέπονται ελεύθερα. Οι πολλές φυτικές ίνες των λαχανικών και των φρούτων συνδέονται με μείωση της χοληστερίνης. Να μαγειρεύονται τα λαχανικά στον ατμό αλλά το βράσιμο στην κατσαρόλα με ελαιόλαδο είναι μια πολύ υγιεινή λύση.

ΨΩΜΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΟΣΠΡΙΑ: Χρησιμοποιείτε ψωμιά ολικής αλέσεως. Σαν υποκατάστατο ψωμιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν κράκερς, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ρύζι ή καλαμπόκι. Διαλέξτε δημητριακά που είναι μεγάλης περιεκτικότητας σε ίνες και πίτυρο βρώμης. Αποφύγετε τα μετά κατεργασία γλυκά δημητριακά ή τα δημητριακά που αναφέρουν τη ζάχαρη σαν κύριο συστατικό. Τα όσπρια αποτελούν σίγουρα μέρος της υγιεινής διατροφής που πρέπει να ακολουθήσετε.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: Επιλέξτε αποβουτυρωμένο γάλα ή με 1% λίπος. Επίσης αγοράστε τυρί με χαμηλά λιπαρά (Mozzarella, μυζήθρα, cottage cheese κ.λ.π.) χρησιμοποιείστε μόνο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

ΛΙΠΗ, ΕΛΑΙΑ: Χρησιμοποιείτε φυτικά έλαια πλούσια σε πολυακόρεστα λίπη αλλά η καλύτερη επιλογή είναι το ελαιόλαδο.

Να χρησιμοποιείτε

ΠΟΤΑ: Διαλέξτε χυμούς φρέσκων φρούτων, καφέ χωρίς γάλα, τσάι του βουνού, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη (σόδα) ή κακάο με άπαχο γάλα.

Ειδικές οδηγίες:

  1. Χρησιμοποιείτε όλες τις τροφές με μέτρο.
  2. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφών, μερικές φορές οι διαφημίσεις τους είναι παραπλανητικές.
  3. Αγοράστε ένα οδηγό μαγειρικής χαμηλών λιπαρών.
  4. Αποφύγετε τελείως τα γλυκά ειδικά όταν πρέπει να χάσετε βάρος και να ελέγχετε το ποσό των σύνθετων υδατανθράκων (αλεύρι, ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες κ.λ.π.)
Η Μαρία Κολτσακίδου είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Share

2009©Kavalacity.net